EURAASIA

Kuva Teijasta ja Michaelista
Teija ja Michael. Kuva: Philippe Guiessaz

Yhteistyössä Kansanlähetyksen kanssa

Teija on syntyisin Tampereelta, ja Britanniasta kotoisin olevalla Michaelilla on nykyisin myös Suomen passi. Teija ja Michael muuttivat lastensa kanssa Neuvostoliittoon vuonna 1991 työhön tataarin käännösprojektiin. Kahdentoista Venäjän-vuoden jälkeen työ jatkuu Suomesta käsin. Tataarinkielinen Raamattu julkaistiin vuonna 2016. Teija osallistui myös baškiiriprojektiin, jossa käännetty koko Raamattu otettiin käyttöön kesäkuussa 2023. 

Teija toimii käännöskonsulttina Venäjällä avustaen käännöstiimejä etenkin Raamatun tekstiin ja tulkintaan liittyvissä kysymyksissä. Päämääränä on varmistaa, että käännös vastaa merkitykseltään, sanomaltaan ja vaikutukseltaan Raamatun alkutekstiä. Konsultin vastuulla on myös hyväksyä käännös julkaistavaksi. 

Michaelin päätyönä on vetää SIL:n Euraasian viestintätiimiä, ja hän on myös alueen johtotiimin jäsen. Viestinnässä erityishaasteena on islamin vallitsevuus monissa alueen maissa. Michael vetää myös ideoimaansa SIL:n kirjaprojektia, jonka aiheena on Jumala ja kieli. Kirjan kokeiluversio julkaistiin vuonna 2022. Michael työtovereineen päivittää ja muokkaa kirjaa parhaillaan tavoitteenaan julkaista sen uudistettu painos vuonna 2025. 

Michael kiittää siitä, että hän saa työnsä kautta olla läheisessä yhteydessä Jumalan missioon: Jumala puhuu meille ihmisille, että oppisimme tuntemaan hänet. Rukoillaan, että Michaelin ja hänen tiiminsä viestinnän välityksellä yhä useampi näkisi rakastavan Jumalan kansojen keskellä ja vastaisi haasteeseen käytännössä, myös valmiina mukauttamaan omaa elämäntapaansa. 

Ihmisten identiteetti on yleensä vahvasti sidoksissa omaan kieleen ja kulttuuriin sekä suurissa että pienissä kielissä. Venäjällä puhuttavien kielten tiimit, joissa Teija on mukana, työstävät raamatunkäännösten lisäksi myös kuunneltavia raamatunkertomuksia ja videoita. Rukoillaan, että niiden kautta yhä useampi evenki, komipermjakki, eveeni, hakassi ja moni muu Venäjän 90 kansaan kuuluva tulisi tuntemaan Jumalan.”