Uskomme, että Raamatun tekstit ovat Jumalan Hengen innoittamia, ne kertovat Jumalan toiminnasta maailmassa, ja ohjaavat ihmisen Jumalan yhteyteen.

Jo Raamatun alkukieliset tekstit ovat osittain käännöstä (esimerkiksi Jeesuksen sanojen osalta). Raamatun tekstejä on käännetty eri kielille kristinuskon alkuvaiheista lähtien, Vanhan testamentin osalta jo tätä ennen. Raamatun kääntäminen on mahdollistanut, ja mahdollistaa, kristillisen seurakunnan synnyn kansojen keskuuteen.

Tähän päivään mennessä koko Raamattu on käännetty yli 600 kielelle, joita puhuu äidinkielenään valtaosa maailman kansoista. Kuitenkin noin 1,5 miljardia ihmistä puhuu äidinkielenään kieltä, jolle on käännetty vasta vain osa Raamatusta, tai käännöstä ei ole lainkaan. Yli sadan miljoonan ihmisen äidinkieli kuuluu kieliin, joille käännöstä ei tarpeesta huolimatta ole vielä aloitettu. Alempaa näet tarkempia lukuja ja tuoreet raamatunkäännöstyön tilastot. Historiallisen (englanninkielisen) katsauksen eri kielillä valmistuneisiin käännöksiin saat täältä.

Raamatun kääntäminen on tyypillisesti monenkeskistä yhteistyötä. Siihen osallistuu usein monia eri seurakuntia, kirkkoja ja järjestöjä. Tekstin varsinaisina kääntäjinä toimivat aina kohdekielen äidinkieliset puhujat. Asiantuntijatehtävissä voi toimia monenkielisiä ja -maalaisia osaajia. Suomesta Wycliffe Raamatunkääntäjät -järjestön kautta lähetettyjä työntekijöitä on yli neljänkymmenen vuoden aikana osallistunut tavalla tai toisella vuosien varrella. He ovat olleet osallisina ainakin 37 valmistuneen Uuden testamentin tai koko Raamatun käännöksen tuottamiseen. Tälläkin hetkellä monet lähetetyistä työntekijöistämme toimivat raamatunkäännöstyön eri tehtävissä.

Raamatun kääntäminen on hyödyllistä, jos käännös tulee ihmisten ja seurakuntien käyttöön. Raamatun, ja pelkän Uuden testamentinkin tekstien kääntäminen kestää yleensä vuosikymmeniä. Parhaimmillaan käännöstyö yhdessä lukutaito-opetuksen ja äidinkielisen oppimisen sekä seurakunnan kasvun tukemisen kanssa synnyttää kansan keskuuteen juurtuneen seurakunnan ja parantaa kieliyhteisön asemaa.

Kuva: Marc Ewell