Runsaasti kaikkea

Rukoillaan niiden yhteisöjen puolesta, joissa raamatunkäännöstyötä tehdään. Pyydetään, että käännetyt tekstit eivät jäisi pölyttymään laatikoihin vaan ne saisivat muuttua eläväksi Sanaksi yhteisön arjessa.

Rukoillaan työntekijöille terveyttä, suojaa ja viisautta. Rukoillaan, että heistä jokainen voisi olla omalla paikallaan valona tässä maailmassa. Pyydetään heille hyvää työyhteyttä ja kiitetään siitä, mitä Jumala on jo tehnyt.

Rukoillaan raamatunkäännöstyön puolesta muuttuvassa maailmassa. Ajankohtaisia kysymyksiä ovat mm. maailmantilanteen epävakaus ja vastaaminen henkilöstöresurssien ja talouden epävakauteen. Rukoillaan myös varsinaisen käännöstyön kehittämisen puolesta: teknologian hyväksikäyttö käännösten julkaisemisessa, kirkkojen osallisuuden vahvistaminen ja käännöskonsulttien koulutus.

Kuva: Marc Ewell

Jumala on suvereeni ja kaikkivaltias, silti Hän on kutsunut meidät osallistumaan Hänen missioonsa. Rukous on oleellinen osa osallistumista ja pitää meidät juurtuneina suhteeseemme Jumalan kanssa.

Wycliffen työntekijöiden, kollegoiden ja paikallisten kirkkojen yhteisellä rukouksella raamatunkäännöstyön puolesta on pitkät perinteet. Joka päivä kaikkialla maailmassa ihmiset rukoilevat raamatunkäännösjärjestöjen puolesta, Jumalan sanan vaikutusta yksilöihin ja yhteisöihin ja myös niiden yhteisöjen puolesta, joilla ei vielä ole Raamattua omalla kielellään. 

Lauantaina 11.11. vietetään maailmanlaajuista raamatunkäännöstyön rukouspäivää.  

Tänä vuonna rukouspäivän teemaksi on valittu Runsaasti kaikkea.

Rohkaisemme muistamaan raamatunkäännöstyötä rukouksin seurakunnassanne erityisesti juuri 11.11.

Jumalan hyvyys on suurta, Hän on täysin uskollinen lupauksissaan, Hän antaa kaiken mitä tarvitsemme ja siunaa meitä runsaasti. Hänessä ei ole mitään pientä tai rajallista. Hän antaa mielellään hyviä lahjoja lapsilleen, lepo mukaan lukien, ja ainoastaan Hän voi vastata sydämemme kaipuuseen. Koska Jumala rakastaa meitä niin paljon, Hän kutsuu meitä viipymään läsnäolossaan. Hän rohkaisee meitä jokaista tulemaan. Sillä ei ole merkitystä, olemmeko uupuneita vai nälkäisiä ja janoisia, vai tulemmeko vain tyhjin käsin. Suhteessa Jumalaan voimme kokea elämän kaikessa täyteydessään.

Jumalassa on ihmeellistä se, ettei Hän määrittele, miten meidän pitäisi tulla. Jos tulemme ylistäen riemullisesti tai jos istumme hiljaa ristin juurella, Hän kohtaa meidät. Hän kohtaa meidät yhtä lailla, kun kadumme tai kun ilmaisemme riippuvuutemme Hänestä. Kun tuomme Hänelle kiitoksemme ja omat ja toisten tarpeet, koemme hänen rauhansa, joka ylittää kaiken ymmärryksen.

Mietiskely

Runsauden Jumala

Koko Raamatun kautta näkyy monia esimerkkejä siitä, kuinka Jumala huolehtii runsaskätisesti lapsistaan niin kansakuntana kuin yksilöinä ja pieninä ryhminä. 2. Mooseksen kirjan luvussa 16 Jumala antaa israelilaisille ruokaa erämaassa mannan ja viiriäisten muodossa. Mannaa annettiin niin runsaasti ja säännöllisesti, että israelilaiset söivät sitä 40 vuotta luvattuun maahan saapumiseen asti. Johanneksen evankeliumin 21. luvussa kerrotaan, kuinka Jeesus huolehti opetuslastensa tarpeista. He olivat kalastaneet koko yön saamatta mitään. Voi kuvitella, miten väsyneitä ja turhautuneita he olivat. Juuri kun he olivat luovuttamaisillaan, he näkivät Jeesuksen kutsuvan heitä rannalta. Jeesus kehotti heitä heittämään verkot veneen oikealle puolelle. Heti kun opetuslapset tottelivat, verkot täyttyivät kaloista. Niitä oli niin paljon, etteivät he voineet vetää verkkoja veneeseen, vaan verkot oli hinattava veneen perässä takaisin rantaan.

Kun kokoonnumme tänä vuonna viettämään maailmanlaajuista raamatunkäännöstyön rukouspäivää, käytetään tätä tilaisuutta Jumalan teoista iloitsemiseen.

  • Kerro muille siitä, millä tavoilla Jumala on vastannut tarpeeseen ja osoittanut anteliaisuuttaan – sekä sinulle henkilökohtaisesti että seurakunnan tai järjestön toiminnassa. Emme saa unohtaa monia tapoja, joilla Jumala antaa meille hyviä asioita.
  • Iloitse Jumalan rakkaudesta ja anteliaisuudesta, kun ylistät häntä.

Lue inspiroivia artikkeleita anteliaisuudesta

Jano

Oletko huomannut, että monet meistä ovat uupuneita tai lannistuneita, on keskittymisongelmia ja vaikeuksia? Hiljennämmekö tahtia tarpeeksi saadaksemme Jumalalta kaiken, mitä hänellä on meitä varten? Janoatko lisää Jumalan läsnäoloa ja oikeudenmukaisuutta? Harhailevatko ajatuksemme silloinkin, kun vietämme aikaa rukouksessa? Ajattelemmeko muita asioita? Jumala lupaa vastata sydämemme syvään kaipuuseen, jonka vain hän voi tyydyttää:

Matteus 5:6 (UT2020)

Onnellisia ovat ne, joilla on oikeudenmukaisuuden nälkä ja jano [jotka aktiivisesti etsivät oikeaa asemaa Jumalan edessä]: he saavat kyllikseen.

Jesaja 55:1-2

Kuulkaa, kaikki janoiset! Tulkaa veden ääreen!

Te, joilla ei ole rahaa, tulkaa,

ostakaa viljaa ilmaiseksi, syökää,

ottakaa maksutta viiniä ja maitoa!

Miksi punnitsette hopeaa maksuksi siitä, mikä ei ole leipää,

vaihdatte työstä saamanne palkan

siihen, mikä ei tee kylläiseksi?

Kuulkaa minua, niin saatte syödä hyvin,

te saatte nauttia parhaista herkuista.

Saat suomenkieliset tekstitykset näkyviin napsauttamalla oikeasta alanurkasta kohtaa CC.

Videolla pohdimme yhtä Jumalan anteliaisuuteen liittyvää vertauskuvaa — juhla-ateriaa. Eri kulttuurit juhlivat eri tavoin, mutta melkein jokaisessa kulttuurissa ateria on osa juhlintaa. Pitoja varten on usein tiettyjä ruokalajeja ja niillä on erityinen merkitys tai tarkoitus. Voimme siksi odottaa hyvin runsasta kestitystä maailmankaikkeuden Jumalalta.

Vastakohtana on roskaruoka. Se voi maistua syödessä hyvältä. Se ei ole yleensä kallista ja sen voi nauttia liikkeellä ollessa. Pian kaipaamme kuitenkin lisää, vaikka roskaruoan syöminen ei tyydytä ja aiheuttaa velton olon. Lyhyellä tähtäimellä sen aiheuttama harmi on vähäistä, mutta jos jatkuvasti syömme sitä liikaa, painomme voi nousta, olo tuntua voimattomalta ja meille voi mahdollisesti kehittyä terveysongelmia. Samalla tavalla tämän maailman asiat eivät tyydytä meitä syvällä sielun tasolla. Jumala kutsuu meitä tulemaan luokseen eikä etsimään tämän maailman häiritseviä asioita tyytyväisyyden löytämiseksi. Se voi vaatia itsekuria, mutta Jumalan läsnäolossa, etenkin kun viivymme siinä, kohtaamme hänen rakkautensa, armonsa, anteeksiantamuksensa, hyvyytensä ja lempeytensä. Viettäessämme kiireetöntä aikaa Jumalan kanssa, sielumme toipuu ja vahvistumme jatkamaan hänen seuraamistaan ja palvelemistaan.

Viipymisen tapoja

Mieti, voisitko sisällyttää joitakin seuraavista raamatunkäännöstyön rukouspäivän tapahtumaan:

  • Ylistys
  • Hiljainen mietiskely
  • Lectio Divina (rukoileva raamatunluku)
  • Raamatuntutkistelu
  • Synnintunnustus

Jumalan suunnattomaan anteliaisuuteen vastaaminen

Johanneksen evankeliumin 21. luvussa Jeesus antoi opetuslapsille paljon, mutta sitten hän kutsui heitä tuomaan tästä runsaudesta yhteisesti nautittavaan ateriaan. Jeesus näytti myös, miten voimme olla mukana hänen anteliaisuudessaan kertomuksessa 5 000 miehen ruokkimisesta Johanneksen evankeliumin 6. luvussa. Kertomuksessa tuhannet ihmiset seurasivat Jeesusta, vaikka hän ja opetuslapset olivat koettaneet vetäytyä hiljaiseen paikkaan lepäämään. Jeesus osoitti välittömästi huolensa näistä ihmisistä kysymällä Filippukselta, miten he ruokkisivat niin monta. Filippus vastasi: ”Kahdensadan denaarin leivistä ei riittäisi heille edes pientä palaa kullekin.” Monet meistä ajattelevat varmasti samalla tavalla, kun kohtaamme valtavia tarpeita ja resurssit ovat vähäisiä. On helppo otaksua, ettemme voi tehdä mitään. Kuitenkin kun yksi ”vähäpätöinen” poika oli halukas jakamaan omastaan, Jeesus teki hämmästyttävän ihmeen. Mitä Jumala tekee, jos annamme omista rajallisista resursseistamme: varoista, ajasta, asiantuntemuksesta, viisaudesta tai ymmärryksestä? Saatamme jopa huomata tämän pienen pojan tavoin, että jäljelle jää enemmän kuin mitä meillä oli aluksi!

Reagoi anteliaisuudella:

  • Varaa aikaa raamatunkäännöstyön tarpeiden puolesta rukoilemiseen. Voit käyttää tässä apuna esimerkiksi rukousmuistiota, seurata sosiaalista mediaa jne.
  • Kutsu työtovereita viettämään kanssasi päivä Jumalan seurassa. Kysy heiltä, miten voisit palvella heitä auliisti.

Voit myös pohtia rukoillen seuraavia kysymyksiä ja antaa Jumalan puhua omaan tilanteeseesi:

  • Missä olet kohdannut niukkuusajattelua ja miten tämä vaikuttaa raamatunkäännöstyöhön?
  • Mitä muutoksia tai tapoja voimme ottaa käyttöön, jotta kokisimme ja jakaisimme paremmin Jumalalta tulevaa runsautta?
  • Onko työmme mennyt jumalasuhteemme edelle? Olemmeko liian kiireisiä?
Hedelmien runsautta torilla Perussa. Kuva: Marc Ewell

Lähde: Wycliffe Global Alliance 

Käännös: Riitta Bonny

Jos seurakuntasi lähettää työntekijöitä raamatunkäännöstyöhön joko meidän tai muun järjestön kautta, nostakaa rukouksessa esiin myös heidän ajankohtaiset rukousaiheensa. 

Rukousaiheita työntekijöiltämme:

  • Baškiirit, joita on 1,3 miljoonaa, olivat tähän kesään asti suurin kansa Venäjän Federaatiossa ilman omakielistä koko Raamattua. Baškiirinkielinen koko Raamattu otettiin käyttöön 19.6. Venäjällä baškiirien pääkaupungissa Ufassa sekä laajasti uutisoidussa akateemisessa tilaisuudessa että pienen seurakunnan juhlassa. Kiitos Jumalalle kymmenistä työhön osallistuneista ja siitä, että pieni uskovien joukko antoi aktiivisesti rakentavaa palautetta. Suomalainen WRK:n ja SEKL:n työntekijä osallistui tähän monen yhteistyöjärjestön projektiin koordinoijana ja eksegeettinä. Rukoillaan, että kun baškiirit tutustuvat omalla äidinkielellään Pyhiin Kirjoituksiin, Raamattuun, myös Jumalan elävä Sana, Jeesus Kristus, saa tulla heille todeksi.
  • Yhteistyökumppanimme Venäjällä auttavat parhaillaan useita kielisukulaisiamme kääntämään ja äänittämään Raamatun kertomuksia omille kielilleen. Muut kielen puhujat testaavat käännösten ymmärrettävyyttä ja tutustuvat samalla Raamattuun. Valmiit kertomukset pääsevät heti levitykseen, ja ihmiset kuuntelevat niitä mielellään. Kääntäjät saavat myös opetusta Raamatun käytön edistämisestä ja sanoman välittämisestä omalle kulttuurille ominaisilla tavoilla. Rukoillaan tämän projektin, osanottajien, henkilökunnan ja opettajien, tekniikan sekä rahoituksen puolesta – ja ihmisten puolesta, jotka ensi kertaa kuulevat Jumalan sanaa omalla kielellään!
  • Evenkejä asuu Siperiassa, Kiinassa ja Mongoliassa n. 70 000. Evenkin kieli on manchu-tunguusikieli, jota puhuu n. 11 % evenkeistä. Perinteisesti he  ovat poropaimentolaisia, muita elinkeinoja ovat hevosten kasvatus, metsästys ja kalastus. Uskonnoltaan he ovat yleensä shamanisteja, animisteja tai buddhalaisia. Kristittyjä evenkejä on vain vähän. Rukousaiheet: Uudet kääntäjät Siperiassa, meneillään olevat käännösprojektit: Psalmit ja rukoukset, Sananlaskut & viisauskirjallisuus ja Ruutin kirjan aloitus.
  • Nekin kieli on yksi Papua-Uuden-Guinean yli 800 kieliryhmästä. Yli 3000 puhujasta suurin osa asuu vuoristokylissä ja kuuluu ev.lut. kirkkoon. Uudesta testamentista on konsulttitarkastettu 91 %. Kielikomitea yrittää tarkistaa 1. ja 2. Korinttilaiskirjeen ennen marraskuun loppua, jotta ne voitaisiin konsulttitarkastaa ensi vuonna. Samalla jatketaan monien Vanhan testamentin osien työstämistä samoin kuin tarkistetaan jo aikaisemmin käännettyjä tekstejä ensi vuonna mahdollisesti pidettävää Raamatun käyttökurssia varten.  Rukoilkaa, että työ edistyisi hyvin ja varjeltuisimme kaikenlaisilta vaaroilta ja vahingoilta.
  • Rukous Abau-kansan puolesta, Papua-Uusi-Guinea, noin 8000 puhujaa: Kiitämme tämän kieliyhteisön aloitteellisuudesta. Jo vv. 1972-1982 he olivat useaan otteeseen pyytäneet työntekijöitä raamatunkäännöshankkeeseen. Saavuttuamme alueelle v. 1982 sama aloitteellisuus jatkui: Abaut olivat mukana käännöshankkeessa ja myöhemmin kouluhankkeissa rakentamalla esim. koulutalot kaikkiin kyliin. Kiitosaihe: Tänä vuonna 26 koulua toimii, 120 opettajaa vuorottelee kouluissa ja niissä on yhteensä 1200 oppilasta. Rukousaihe: Valmistuneen abaunkielisen Uuden testamentin monipuolinen käyttö ja jatkuva näky uusien ikäluokkien koulutuksesta omalla kielellä. Kiitosaihe: Abaunkielinen Vanha testamentti edistyy jo 1. Samuelin kirjassa. Rukousaihe: Vanhan testamentin käännösprojektin jatkuvuus turvattava, rakenteet luotava joiden puitteissa käännösryhmän työ, ymmärrettävyyden tarkastus ja käännösten tarkastus onnistuvat pitkällä aikavälillä. 

Jos järjestät seurakunnassasi rukoushetken, niin kuulisimme siitä mielellämme. Laita viestiä osoitteeseen info@wycliffe.fi tai soita 050 347 4687. Jos ilmoitat rukoushetkestä etukäteen, mainitsemme tilaisuuden omissa viestintäkanavissamme.

Katso inspiroiva video rukouksen voimasta