Tarina, joka täytyy kertoa: Evankeliumi yli esteiden median avulla

Kuukausien ajan Khalidia oli revitty kahtia. Hänen elämänsä oli ottanut täysin uuden suunnan, kun hän oli kohdannut Isan, joka meillä tunnetaan Jeesuksena. Khalidin oli vaikea pitää sisällään innostustaan tästä uudesta tiestä, jota hän kulki. Kuitenkin siinä Lähi-Idän maassa, jossa hän asui, Isasta puhuminen oli vaarallista. Sellaista voitiin pitää petturuutena perhettä ja kansaa kohtaan, sillä kaikki kristillinen yhdistettiin länteen. Vaikka Khalid paloi halusta jakaa innostustaan muiden kanssa, hän ei uskaltanut, sillä ne harvat kirjat, joita Isasta oli saatavilla, olivat selvästi länsimaisia.

Khalid halusi kovasti kertoa tarinansa, mutta hän ei tiennyt miten – kunnes hän eräänä päivänä törmäsi levyyn, joka näytti ja kuulosti Lähi-Idältä. Levyn kansi oli väreiltään kirkas. Otsikko “Profeettojen elämät” oli maalattu kauniisti. Puhujien paikallinen aksentti. Musiikki. Ja ennen kaikkea kaikki ne tarinat! Tarinat profeetoista, joita hänen kansansa oli aina vaalinut ja arvostanut: Aadam ja Nooa, Aabraham ja Joosef, Daavid ja Jeesus muutamia nimetäksemme. Kukaan, joka ottaisi tämän levyn käteensä, ei ajattelisi sitä ulkomaisena tai uhkaavana. Khalid oli vihdoin löytänyt tavan jakaa matkastansa perheelle ja ystäville.

Yllätetty

Samaan aikaan toisella puolella maailmaa Shokhart katsoi puhelintaan epäuskoisena. Hän oli juuri ladannut uuden “Profeettojen elämät” -sovelluksen – silkasta tylsistymisestä ja koska hän piti perinteisistä tarinoista ja musiikista. Hän ei ollut odottanut paljoakaan, mutta tämä oli todella hyvä. Musiikki oli ammattimaista ja kertojat kuulostivat hyvin luonnollisilta. He jopa käyttivät samoja sanontoja ja uskonnollisia ilmaisuja kuin kaikki muutkin hänen kotiseudullaan. Shokhart piti siitä kunnioittavasta tavasta, jolla profeetoista puhuttiin. Se kuulosti uskottavalta ja luotettavalta. Häntä kiehtoi erityisesti Jeesus. Shokhart oli aina ollut utelias oppimaan lisää hänestä, mutta ei olisi koskaan koskenut Raamattuun. Tämä äänite kuljetti hänet nyt läpi tarinan, joka oli paljon suurempi kuin hän olisi koskaan voinut kuvitella. Aloittaen Aadamista ja Eevasta hän seurasi profeettojen matkaa historian läpi, Jumalan lähettämiä miehiä ja naisia opastamassa ihmisiä totuuteen. Kun hän sattumalta tutustui toiseenkin sovellukseen, tällä kertaa Raamattuun omalla kielellään, hän oli valmis lataamaan sen ja oppimaan lisää. Sokhart ei koskaan katunut tuota tylsyyden hetkeä, jonka seurauksena hänen elämänsä muuttui.

Memyan janoaa enemmän

Muutaman maan verran lännempänä Memyan oli raivoissaan. Hänen tyttärensä, hänen omaa lihaansa ja vertansa, lapsi, jonka hän oli kasvattanut seuraamaan kansansa perinteitä, auttoi äänittämään tarinoita toisesta uskonnosta. Ei ollut mitään, mitä Memyan olisi voinut tehdä asialle. Ja koska tytär oli jo häpäissyt perheen nimen tehdessään yhteistyötä kristittyjen kanssa, voisi Memyan ihan yhtä hyvin kuunnella tarinat. Niinpä eräänä iltapäivänä Memyan päätti livauttaa tyttärensä Profeettojen elämä -levyn soittimeen. Kun hän kuunteli sitä, hänet vedettiin välittömästi mukaan noihin tarinoihin, joita hänen tyttärensä kertoi. Ei vain hänen tyttärensä ääni ollut niin kaunis ja täynnä elämää, vaan tarinat itsessään olivat ihmeellisen voimakkaita. Pian hänen vihansa muuttui ylettömäksi janoksi kuulla lisää, ja hän kuunteli levyn uudelleen ja uudelleen, usein yhdessä tyttärensä kanssa. Tämä oli juuri Memyanin tapa oppia. Koska hän ei osannut lukea kunnolla, kirja ei olisi ikinä avautunut hänelle. Mutta istuessaan ja kuunnellessaan hän antoi tarinoiden puhua suoraan sydämeensä. Luottamus Kirjoituksia kohtaan alkoi kasvaa Memyanin sisällä, ja kun hän muutama vuosi myöhemmin nukkui pois, hänestäkin oli tullut osa Jumalan tarinaa. 

Lukematon määrä ihmisiä kuten Khalid, Shokhart ja Memyan ovat muuttuneet Profeettojen elämät -tarinoiden kautta. Nämä tarinat rakentavat tarkoituksellisesti siltaa ihmisille, joilla on eri uskonto. Tarinoissa hyödynnetään sitä, mikä on ihmisille tuttua, vedoten kunnioitukseen heidän omaan uskonnolliseen perinteeseen kuuluvia profeettoja kohtaan. Tapa, jolla tarinat esitetään poistaa esteitä, jotka ovat johtuneet evankeliumin esittämistavan länsimaalaisuudesta. Kun tarinat kerrotaan tuollaisella tavalla, ihmiset eivät näe sanomaa uhkaavana, vaan ennemminkin kunnioittavana, kauniina ja luotettavana. Sen seurauksena elämät muuttuvat ikuisesti maailman hengellisesti haastavimmissakin paikoissa.

Teksti: SIL Eurasian työntekijä

Esimerkkejä Profeettojen elämät -tarinoista löydät täältä: www.prophetstories.net

Kategoriat: Artikkeli