Viime vuosikymmenet länsimaisessa kristillisyydessä on siirrytty pois oppikeskeisyydestä. Katekismukset ja saarnat, joilla kristityille on opetettu kristillistä oppia, on jätetty syrjään. Sen sijaan seurakunnissa on keskitytty enemmän kokemuksellisuuteen tai sisäisen maailman hoitamiseen. Samalla kristittyjen tietämys teologiasta ja opista on heikentynyt ja alttius harhaopeille kasvanut. Hengelliset kokemukset ja Jumalan parantava työ sisimmässämme ovat tärkeitä asioita, mutta ilman selkeää oppia usko on selkärangatonta. 

Kaikki lähtee kristinuskon perusasioiden oikeinymmärtämisestä oikein. Onko kristinuskon ydinsanoma lähimmäisenrakkaus vai ihmisen syntisyys ja Jeesuksen sovitustyö? Onko Jumalan tarkoitus tehdä meistä onnellisia, vai tuleeko onni siitä, että saa tuntea Jumalan myös kärsimysten keskellä? Onko miehillä ja naisilla samanlaiset tehtävät perheessä ja seurakunnassa, vai onko Jumala luonut meistä erilaisia, jotta toimisimme eri tavoin yhteiseksi hyväksi? Onko Jumala julma tuomitessaan syntisiä kadotukseen vai onko HänJumala yhtä aikaa rakastava ja oikeudenmukainen? 

Me olemme alttiita oman kulttuurimme ja aikamme vääristyneille käsityksille maailmasta. Ilman tervettä oppia voimme ajelehtia uskomaan maailman käsityksiä ihmisyydestä ja pitämään niitä kristillisinä. Terve oppi nousee Raamatusta. On hyödyllistä lukea Raamattua kokonaisuutena ja saada siitä opetusta seurakunnassa. Ilman Raamattuasitä meillä on kristittyjä, jotka kristityt edustavat kristinuskoa, joka ei todellisuudessa ole kristinuskoa vaan tämän kulttuurin muovaama kuva siitä.  

Oppi on tärkeä, koska se on uskomme selkäranka. Se kertoo selkeästi Raamattuun ja kristillisen kirkon historiaan nojaten, mikä on kristinuskon ydin. Uskontunnustuksista meille suomalaisille on tuttu lähinnä apostolinen uskontunnustus, joka lausutaan sunnuntaisin ääneen. Mutta laajemmat tunnustukset, kuten luterilaisten käyttämä Augsburgin tunnustus tai katekismus avaavat meille selkeästi, mihin uskomme ja miksi. 

Mitä tarkoittaa olla syntinen? Mitä tarkoittaa pelastus? Miten ihminen voi pelastua? Mikä on kristityn tehtävä suhteessa seurakuntaan? Mikä on avioliiton merkitys?

Olemme unohtelevaisia ihmisiä, joten ja perusasioiden säännöllinen muistaminen ja seuraavan sukupolven opettaminen auttavat meitä pysymään terveessä opissa. Se ravitsee meitä ja auttaa pysymään oikealla tiellä erilaisten näkemysten viidakossa.  

Heidi Martikainen, Kujalla-podcastin toimittaja

Sanan säilä on palsta, jolla erilaiset kirjoittajat kertovat ajatuksiaan kielestä, kulttuurista, Raamatusta ja lähetystyöstä. Kirjoittajien mielipiteiden ei välttämättä tarvitse edustaa Wycliffe Raamatunkääntäjien näkemystä.