Vuonna 2018 pastori Amos on päättänyt yrittää toisen kerran. Hänen ensimmäinen yrityksensä perustaa äidinkieltään budengia käyttävä seurakunta kilpistyi 1990-luvulla valtakielisen seurakunnan vastustukseen. Mutta nyt aika on toinen. Budeng-taustaisten kristittyjen määrä on kasvanut ja Raamattua on vastikään alettu kääntää hänen kielelleen. Amos toteaa, että Raamatun kääntämisen myötä alkanut työ voi saada pysyvän muutoksen aikaan vain, jos on olemassa omakielinen seurakunta.

Budeng-kristittyjen yhteisön kuukausittaisia kokoontumisia on tänä vuonna kertynyt kolme. Kaikki osanottajat kuuluvat valtakielisiin seurakuntiin. Usein kristityksi kääntymistä seuraa kielen ja kulttuurin vaihdos, jonka seurauksena ajan myötä oman kielen taito unohtuu. Tämän vuoden kokoontumisissa onkin lähinnä opeteltu budengin kielen käyttämistä ja hengellistä sanastoa. Ilman raamatunkäännöstyötä opettelu olisi vaikeaa. Huhtikuun kokoontumisessa eräs nuori nainen kertoi ensimmäistä kertaa elämässään budengiksi, miten Jumala oli parantanut hänet lapsena. Edellisellä kerralla osanottajat kuulivat ensi kertaa elämässään Raamatun lukemista budengiksi. Ensimmäisen Mooseksen kirjan kolmen alkuluvun lukijana toimi avomielinen tiibetinbuddhalainen munkki, jonka eräs paikalle saapuneista oli kutsunut mukaan. Kukaan paikalla olevista kristityistä ei osaa lukea budengia. Toivottavasti tähän tulee pian muutos niin, että jotkut nykyisistä kristityistä oppivat taidon ja niin, että kokoontumisessa vieraillut munkki ja useat hänen kaltaisensa vaihtavat leiriä.

Orastava yhteisö haluaa saavuttaa oman kansansa jäseniä heidän äidinkielellään, mutta ensin uskovien on opeteltava sitä itse. Vaikka opetteleminen on vaikeaa, se on tärkeää, sillä sanoman tuojat ovat paljon tervetulleempia käyttäessään budengia kuin valtakieltä. Oman kielen käyttö on aseistariisuvaa. Tämän oli huomannut eräs kristitty nainen, joka oli saanut buddhalaiselta budeng-rouvalta yllätyshalauksen. Syleilyn syy oli ollut se, että kristitty nainen oli valtakielen asemesta puhunut vanhalle rouvalle hänen äidinkieltään.

Pastori Amos toivoo, että pienestä kuukausittain kokoontuvasta alusta kasvaa pysyvä, budengeja heidän omalla kielellään tavoittava yhteisö. Tämä seurakuntaistutus on tulevia jäseniä varten. Liity rukoilemaan, että Amoksen toinen istutuskerta onnistuu.

Kuva ja teksti ovat alueella toimivan lähetystyöntekijän tuottamia.

Julkaistu 9/2018

Kategoriat: Artikkeli