Maailmanlaajuinen covid-19-pandemia on vaikuttanut koko Nepalin koulutusjärjestelmään. Vaikka lhomikylissä ei ole ollut koronatartuntoja, maan opetusviranomaiset pitivät koulut suljettuina useiden kuukausien varotoimenpiteenä. Lhomit kokoontuivat kuitenkin moniin juhliin ja tapahtumiin, koska korona ei ollut saavuttanut heidän kyliään. Tämän vuoksi NELHOS-järjestön työntekijät pitivät koulujen avaamista mahdollisena, kunhan tarvittavat turvatoimet otetaan käyttöön. 

Opettaja Pasang Ngomba kertoo oppilaiden alkaneen jo unohtaa oppimiaan asioitaan pitkän tauon aikana, minkä vuoksi oli tärkeää keksiä jokin tapa avata koulut. Koulujen opettajat ja rehtorit halusivat aloittaa opetuksen, mutta paikallinen hallinto oli esteenä. Niinpä NELHOS järjesti koulujen rehtoreille työpajan, jonka jälkeen rehtorit lähestyivät joukolla hallinnon edustajia. Pitkän keskustelun jälkeen viranomaiset antoivat luvan avata koulut marraskuussa 2020. 

Koulut on nyt avattu NELHOS-järjestön avustuksella. Oppilaat olivat iloisia päästyään pitkästä aikaa kouluun ja vanhemmat ovat kiitollisia opettajille ja NELHOS-järjestölle heidän vaikutuksestaan koulujen avaamiseen. 

Teksti: NELHOS-järjestö

Kuva: Milka Myllynen