Istun hmong-ystävieni kanssa ruokapöydässä raamattupiirin jälkeen. Naisten jutut kääntyvät kipeisiin nuoruusajan kokemuksiin. Yksi naisista kertoo, kuinka hänestä maksettiin minimaalisen pienet morsiuslunnaat*. Nykyrahassa se ei vastaisi kuin noin päivän palkkaa, euroissa alle viittätoista. Hän tuntee vieläkin häpeää, koska sulhasen perhe ei pitänyt häntä sen arvokkaampana, eikä muitakaan vaihtoehtoja ollut. Köyhän naisen luontevin valinta oli saman kylän köyhä mies, jonka vanhemmat eivät edes pitäneet hänestä. Naiset vertailevat syödessään hintoja, jotka heistä maksettiin. He tuhahtelevat, puistelevat päitään, ja heidän silmissään on surullinen katse. Kaikille heistä naimakauppojen teko oli alentava kokemus. He kysyvät minultakin, mitä mieheni vanhemmat maksoivat minusta. 

Yhden ystävän, Isabellan, tytär on menossa pian naimisiin.

Morsiuslunnaat ovat nykyisin, pari vuosikymmentä myöhemmin, paljon korkeammat, köyhimmilläkin satoja euroja. Isabellan tytär ja hänen sulhasensa ovat karanneet yhteen, ja sulhasen perhe pitää häntä jo omanaan, eivätkä he aio maksaa miniästä kuin sen verran, mikä heidän kulttuurissaan on vielä jotenkuten hyväksyttävää. Jälleen kerran yksi hmong-tyttö myydään halvalla sulhasen kotiin, ja siitä voi seurata vuosien häpeä ja riidanaihe. Isabella kertoo minulle itku kurkussa, ettei saa rakkaasta tyttärestään edes lehmän hintaa.  

Muistutan Isabellaa, että me kristityt olemme Kristuksen morsian. Eikö olekin lohduttavaa, että Hän on lunastanut meidät korkeimmalla mahdollisella hinnalla, omalla hengellään? Hän rakastaa meitä, eikä tee mitään eroa heimojen välillä, ei köyhän ja rikkaan välillä. Ilmestyskirjan mukaan meitä odottavat suuret häät, joissa kenellekään ei ole paha mieli arvottomuuden tunteen takia. ”Herra, meidän Jumalamme, Kaikkivaltias, on ottanut kuninkuuden. Iloitkaamme ja riemuitkaamme, antakaamme hänelle kunnia! Nyt on tullut Karitsan häiden aika. Hänen morsiamensa on valmiina, hänen ylleen on puettu hääpuku, hohtavan valkea pellavapuku. ” (Ilm. 19)

Hannele

*Hinta, joka morsiammesta tulee maksaa.