Siinä me olimme, kolmisenkymmentä Jeesuksen seuraajaksi tunnustautuvaa ihmistä reilusta kymmenestä kansallisuudesta, samassa huoneessa. Lauloimme, keskustelimme, rukoilimme, kuuntelimme opetusta Raamatusta, joimme teetä ja tietysti söimme yhdessä. Minä ja amerikanenglantilainen ystävämme olimme paikalla, koska meitä oli pyydetty avittamaan uuden kumppanuusverkoston luomisessa. Osa paikallaolijoista oli meille vanhastaan tuttuja, osaa emme olleet koskaan ennen nähneetkään. Tämä taisi olla totta myös useimpien muiden kohdalla. Se, mikä kaikkia näitä ihmisiä yhdisti, oli halu nähdä Jumalan valtakunnan olevan näkyvämpää todellisuutta tietyn kansanryhmän parissa. Osallistujien näyt ja kutsumukset liittyivät tähän tavalla tai toisella. Ystäväni kanssa yritimme auttaa heitä löytämään yhtymäkohtia ja leikkauspisteitä, joiden pohjalta voisi syntyä kumppanuutta ja yhteistyötä.

Yhtäkkiä hätkähdyttävä huomio valtasi ajatukseni. Tajusin, että huoneessa oli ihmisiä maista ja kansoista, jotka olivat enemmän tai vähemmän vihollisia keskenään. Laskeskelin pikaisesti, että näitä niin kutsuttuja vihollispareja voisi muodostaa ainakin kolme – siis yli puolet edustettuina olevista kansallisuuksista oli yleisellä tasolla jonkinlaisessa sotatilassa toistensa kanssa! Aika hurjaa. Kuitenkin tässä huoneessa me kaikki olimme yhdessä yhteyttä ja ystävyyttä rakentamassa. Vihollisuuden sijaan nähtävillä oli ykseys, rakkaus ja yhdessä toimimisen halu. Miten hieno konkreettinen esimerkki siitä, mitä Kristus Jeesus saa aikaan. Efesolaiskirjeen toisessa luvussa 1938 käännöksessä sanotaan, että hän “purki erottavan väliseinän, nimittäin vihollisuuden”. Vaikka siinä puheena olikin juutalaisten ja pakanoiden välinen suhde, niin periaate näyttää soveltuvan hyvin myös muualle. Kolossalaiskirjeen kohta 3:11 kertoo, että kun olemme pukeutuneet uuteen minäämme Kristuksessa Jeesuksessa, kansallisuudet, taustat ja yhteiskuntaluokat eivät ole pääosassa, “vaan Kristus on kaikki, hän on kaikissa”. Tässä – vai pitäisikö täsmällisemmin sanoa hänessä – on todellisen koinonian pohja ja perusta.

Timo Elo

Jutun kirjoittaja työskentelee Wycliffe raamatunkääntäjissä.

Teksti on julkaistu 11.4.2019.

*Uuden testamentin kreikan koinonia on suomennettu mm. yhteydeksi, yhteistyöksi, mukana olemiseksi ja omasta jakamiseksi