Wycliffe Puola

Osa raporttisarjaa, joka käsittelee kriisin vaikutuksia Wycliffe Global Alliancen jäsenjärjestöihin Ukrainan rajavaltioissa ja sitä, miten ne vastaavat haasteisiin.

Ukrainasta pakenevista ihmisistä on tästä viikosta lähtien tullut yli 60 prosenttia Puolaan –  se on enemmän kuin muihin Euroopan maihin yhteensä. Se merkitsee 1,7 miljoonan pakolaisen saapumista 38 miljoonan asukkaan naapurimaahan.

Puolassa tämä merkitsee jatkuvaa ihmisvirtaa jokaiseen isompaan ja pienempään kaupunkiin, jokaisen seurakunnan ja vapaaehtoisjärjestön autettavaksi.

”Mikä tahansa seurakunta tai järjestö, joka kykenee, huolehtii heistä”, sanoi Agnieszka Domagaia, Puolan Wycliffe-järjestön (BSM = Biblijne Stowarzyszenie Misyjne) johtaja. ”Ihan jokainen. Jokainen kaupunki koordinoi ja yrittää järjestää apua. On kuitenkin myös paljon alhaalta ylöspäin suuntautuvaa, kansalaisten omaa aloitteellisuutta. Ihmisiä ilmoittautuu vapaaehtoisiksi. He antavat vaatteita ja majoituspaikan, lämpimiä aterioita ja hakevat ihmisiä rautatieasemilta. Kyseessä on poikkeuksellisen voimakas vapaaehtoisten aktiivisuus.”

Agnieszka Domagala

Agnieszkan nettiyhteys Zoomissa Wroclawin kirkolla oli huono, koska yhteyttä käyttää niin moni kirkossa majoituksessa oleva. Hänen huomionsa on nyt pakostakin jakautunut kahtaalle hänen roolissaan Puolan Wycliffen osa-aikaisena johtajana sekä seurakunnan palvelustehtävissä. Hänen aviomiehensä on seurakunnan pastori. Seurakunta oli alunperin valmistautunut tarjoamaan majapaikan 20 ihmiselle. Siellä majoittuvien määrä kasvoi nopeasti 60 perheeseen tai yksineläjään, ja lisäksi vielä saman verran ihmisiä on tarvinnut majoitusta väliaikaisesti ja siirtynyt sittemmin asumaan muualle kaupunkiin tai lähikyliin.

”Meillä on kriisikeskus, joten ihmiset voivat asua kirkolla ja me hoidamme kaiken – ruuan, vaatetuksen, koulutuksen ja terveydenhuollon”, hän sanoo. ”Kaiken, mitä vain voi kuvitella. Kirkkoa käytetään asumiseen, mutta myös kauttakulkuun, koska pakolaisten virta on ehtymätön. He viipyvät päivän tai pari, ehkä vain muutaman tunnin syödäkseen lämpimän aterian, ja sitten he jatkavat matkaansa esimerkiksi Saksaan tai muualle Puolaan. Jotkut jäävät pidemmäksi aikaa.

”Me emme ole ainoita, myös muut tuntemamme puolalaiset seurakunnat tekevät samoin”, hän sanoi. ”Myös monet järjestöt tekevät samaa. Olemme yhdistyneet toimimaan samoin. Ihmiset miettivät, kuinka voivat auttaa, ja sitten vain toimitaan.”

”Tältä tilanne enemmän tai vähemmän näyttää kaikkialla Puolassa. Yritämme löytää pakolaisille majoituksen ja saada heille sitten ruoka- ja lääkeapua, lääkäreitä ja mitä tahansa apua, mitä he tarvitsevat. Olemme hyvin kiireisiä ja päivämme ovat pitkiä.”

Tarvikkeita Ukrainaan

Vain viisi ihmistä työskentelee pienessä toimistossa. Siellä ei mahdu majoittamaan pakolaisia, joten he keksivät toisenlaisen suunnitelman. Se pohjautuu tarpeeseen, joka oli heille tuttu Ukrainan, Slovakian ja Puolan romanien kanssa toimimisen kautta. Naiset lapsineen siirtyvät Ukrainasta naapurimaihin, mutta taisteluikäisten miesten (18–60 v.) täytyy jäädä kotimaahansa. Saatettuaan perheensä rajalle heillä ei ole paikkaa, mihin mennä. Heistä tulee näin kodittomia kulkijoita Ukrainassa, varsinkin Mukatsevon, Uzhhorodin ja Berehoven kaupungeissa Transkarpatiassa (Zakarpatska).

Tämä on vain osa kriisiä tuolla alueella. Muista Ukrainan osista on saapunut maan sisäisiä pakolaisia. Paikallisilla asukkailla ei mene hyvin, koska elintarvikkeet loppuvat supermarketeista. Lisäksi pandemian takia monet asukkaat, etenkin romanit, ovat jääneet ilman töitä ja köyhtyneet.

Puolassa oleville ukrainalaislapsille: reppuja täynnä puuhapaketteja.

Puolan Wycliffe-järjestö BSM ostaa suuria määriä tarvikkeita kerralla ja kuljettaa ne 3–5 tonnia painavissa ajoneuvoissa, koska ne pääsevät rajan yli nopeammin. Neljä kuljetussaattuetta on toimittanut tarvikkeita menestyksekkäästi Ukrainaan maaliskuun 11. päivästä lähtien. BSM tekee yhteistyötä Mukatsevon evankelisen kirkon kanssa. Seurakunnan jäsenet jakavat tarvikkeet niiden saavuttua. BSM:n entinen johtaja Jerzy Marcol johtaa toimintaa.

Jokaisen kuljetuksen hinta on 3500 dollaria (US), Agnieszka sanoi. BSM kerää rahaa tukeakseen toimintaa.

”Me näemme, että Puolassa olevista pakolaisista pidetään jatkuvasti huolta”, hän sanoi. ”Mutta ihmiset, jotka ovat jääneet Ukrainaan ja eläneet sotatilanteessa kaksi viikkoa, eivät voi käydä töissä normaalisti, ja kaupat ovat tyhjiä. Päätimme siksi toimia tällä tavoin.”

Pitkäkestoinen tuska

BSM:ssä ajatellaan myös ihmisten välttämättömien tarpeiden, kuten ruuan ja majoituksen, täyttämisen lisäksi henkistä rasitusta, minkä sota aiheuttaa ukrainalaisille ja heistä huolehtiville.

”Olemme jo nyt huomanneet, että kirkollamme pari viikkoa majoittuneilla on masennuksen merkkejä”, Agnieszka sanoo. ”Joten tälläkin saralla tarvitaan varmasti apua.”

SIL tuottaa traumoista parantumisen avuksi tarkoitettua kirjasta Beyond Disaster (”Katastrofin jälkeen”), joka on saatavilla venäjäksi ja ukrainaksi, muttei puolaksi. BSM:n kääntäjät toivovat pystyvänsä kääntämään sen pian, jotta myös Puolassa olevat seurakunnat pääsisivät käyttämään sitä.

Myös organisaatio Faith Comes by Hearing tarjoaa kortteja, joissa on QR-koodi, joka ohjaa monessa Euroopan maassa olevat pakolaiset ukrainan- ja venäjänkielisten Raamattusovellusten pariin. BSM painattaa ja jakaa kortteja Puolan seurakunnille, joissa näitä jo käytetäänkin auttamaan ukrainalaisia löytämään Jumalan Sana omalla kielellään.

Esirukoustarpeet

Agnieszka pyysi rukoilemaan näiden asioiden puolesta Puolan ja BSM:n tukemiseksi:

  • Henkisiä voimavaroja ja rohkaisua sekä pakolaisille että vapaaehtoisille
  • Toimintaamme koordinointitaitoa, turvallisia kuljetuksia ja kauttamme kulkevien tarvikkeiden järkevää käyttöä
  • Lisää vapaaehtoisia (pitkät etäisyydet) sekä energiaa ja kestävyyttä kaikille jo mukana eri toiminnoissa oleville vapaaehtoisille

Teksti: Jim Killam – Wycliffe Global Alliance

Käännös: Sari Kaurala