Wycliffe Unkari

Ensimmäinen artikkeli raporttisarjassa, joka käsittelee kriisin vaikutuksia Wycliffe Global Alliancen jäsenjärjestöihin Ukrainan rajavaltioissa ja sitä, miten ne vastaavat haasteisiin.

Wycliffe Unkarin Budapestin toimistossa on vain kolme työntekijää ja sen jäsenet ovat hajallaan ympäri maailmaa. Kun murhenäytelmä etenee naapurimaassa Ukrainassa, he tiedostavat, että pitkällä tähtäimellä heidän rooleihinsa saattaa sisältyä uusia velvollisuuksia. 

Unkarilla ja Ukrainalla on 135 kilometriä yhteistä rajaa. Noin 150 000 etniseltä alkuperältään unkarilaista elää Länsi-Ukrainassa, Zakarpatskan alueella. Viimeisten laskujen mukaan Unkarin viidelle rajanylityspisteelle on saapunut päivittäin lähes 4 000 ihmistä – ukrainalaisia ja alkuperältään unkarilaisia. 

Zsuzsa Zentai

”Ukrainassa asuvien unkarilaisten välillä ei välttämättä ole läheistä yhteyttä”, kertoo Wycliffe Unkarin johtaja Zsuzsa Zentai. ”On upeaa, että voimme vastaanottaa ukrainalaisia. He ovat rajan ylitettyään ihmeissään saamastaan avusta ja rakkaudesta. Nyt voimme oppia rakastamaan muita, rakastamaan ulkomaalaisia enemmän.”

Zsuzsan mukaan humanitaarisia avustustyöntekijöitä on kaikkialla: rajalla ja rautatieasemilla jakamassa ruokaa, vaatteita ja muita tarvikkeita. Wycliffe Unkari tekee yhteistyötä Faith Comes by Hearing -järjestön kanssa auttaakseen Unkariin tulevia ihmisiä löytämään raamattusovelluksen äidinkielellään – oli se sitten ukraina, venäjä tai unkari.

”Suunnittelimme itse asiassa pienen kortin, jonka toisella puolella on raamatunlause ja siunauksen toivotus ja toisella puolella QR-koodi raamattusovellukseen. Sitä on helppo jakaa”, Zsuzsa kertoo. “Aiomme tulostaa niitä tuhansia ja antaa niitä eri järjestöille ja kirkoille ja kaikille, jotka haluavat jakaa niitä.” 

Pienestä koostaan huolimatta Unkarin Wycliffe haaveilee myös pitkäaikaisesta avustamisesta. Kaksi kuukautta sitten kaksi järjestön jäsentä osallistui trauman hoitamiseen liittyvälle kurssille, jonka järjestivät American Bible Society ja Trauma Healing Institute. Kurssin materiaali on nyt käännetty, ja Unkarin Wycliffe toivoo voivansa järjestää ensimmäisen trauman hoitamiseen liittyvän kurssin huhtikuussa. 

”Se voi olla hyvä alku”, Zsuzsa sanoo. ”Olen melko varma, että Jumalalla on suunnitelmia tähän liittyen. Uskoisin, että monet ihmiset ovat kiinnostuneita osallistumaan kurssille.”

Wycliffe Unkari auttaa myös kansainvälisiä opiskelijoita Wycliffe Global Alliancen (Allianssi) yhteyksien avulla. Viime viikolla Zsuzsa sai viestin Allianssin afrikkalaiselta jäseneltä. Hänen tyttärensä päätyi Unkariin paettuaan Ukrainasta ja tarvitsi paikan, jonne jäädä. 

”Olen iloinen, että pystyimme löytämään hänelle ja hänen ystävälleen paikan,” Zsuzsa kertoo. ”Jälleen yksi merkki Jumalan huolenpidosta sekasortoisina aikoina.”

Samanaikaisesti Wycliffe Unkarin jäsenet etsivät lisää tapoja tehdä yhteistyötä paikallisten kirkkojen ja avustusjärjestöjen kanssa tulevina viikkoina ja kuukausina – vaikka he eivät voi mennä rajalle juuri nyt.

”Pienenä organisaationa haluamme todella olla paikalla ja auttaa”, Zsuzsa sanoo. ”Mutta meidän täytyy yhtä lailla huolehtia myös jokapäiväisestä työstämme. Meille hakeutuu uusia jäseniä juuri nyt. Kohtaamme tavallaan kaksi rinnakkaista maailmaa, kun yritämme vastata tilanteeseen. Työntekijäni ovat hukkua töihin. On todella raskasta, kun haluaisit mennä. Mutta jälkeenpäin ajateltuna – mikä on pienen järjestön rooli tässä koko kertomuksessa?”

Rukousta tarvitaan

”Rukoilkaa viisautta, miten toimia”, Zsuzsa sanoo. ”Juuri nyt apua on tarjolla ja kaikki antavat omastaan. Mutta rukoilkaa, että apua löytyisi jatkossakin ja että voisimme hyödyntää tämän käännekohdan sekä nähdä, mikä meidän osamme on ja miten Jumala haluaa meitä käyttää.” 

Zsuzsa lisää: ”Sain juuri puhelun yhdeltä kristillisen koulun johtajalta ja hän kertoi, että saatetaan tarvita opettajia, jotka opettaisivat unkaria pakolaisille. Näiden opettajien etsiminen voisi olla meidän mahdollisuutemme palvella.” 

Teksti: Jim Killam, Wycliffe Global Alliance

Käännös: Liisa Ylikojola