Pandemia on sulkenut kulttuurienvälistä työtä tekevät kotimaahansa tai asuntoonsa, eikä heidän ole ollut mahdollista tavata työryhmäänsä. Töitä on tehty suurelta osin verkossa jo reilun vuoden verran. Moni sanoo olleensa useammin palavereissa ja saaneensa enemmän aikaan kuin ennen. Jos työ luistaa, kaikki näyttää olevan kunnossa. Työn ja levon väliset rajat ovat kuitenkin hämärtyneet, kun työtä on tehty kotona.

Joskus sanotaan, että lepääminen on pidemmälle taipaleelle valmistautumista. Näin ajattelevat ovat ihmisiä, jotka eivät malta hengähtää, koska heillä on niin paljon tekemistä.  

Maltahan! Olemmeko niin tärkeitä, että emme voi levätä? Onko lepo todellakin vain valmistautumista uuteen urakkaan? 

Mitä Raamattu kertoo levosta?

Lepo on ihmiselle välttämätöntä. Se merkitsee muutakin kuin vain kehon ja mielen elpymistä, eikä siinä kyllin. Hengellisesti katsottuna lepo on käsite, joka vaikuttaa ihmisen suhteeseen Jumalaan, lähimmäisiin ja itseensä. Itse asiassa Jumala oli ensimmäinen henkilö, joka lepäsi.

Jumala oli saanut työnsä päätökseen, ja seitsemäntenä päivänä hän lepäsi kaikesta työstään. Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen. (1. Moos. 2: 2-3a)

Evankeliumit kertovat, että Jeesus vetäytyi usein syrjäiseen paikkaan lepäämään ja rukoilemaan. Hän keräsi voimia raskaan työn jälkeen ja rukoili kohdatakseen tulevat vaikeudet.

Kun ihmiset olivat lähteneet, hän nousi vuorelle rukoillakseen yksinäisyydessä. (Matt. 14:23a)

Koska olemme osa luomakuntaa, myös meidän tulisi levätä kiitollisella ja iloisella mielellä. Levon avulla voimme tulla Herran eteen oikeassa mielentilassa ja avoimin sydämin ja muistaa saamamme armon ja kutsun. Kun opettelemme luottamaan oman vaivannäkömme sijasta Herraan, tulemme virvoitetuiksi Pyhän Hengen voimasta.

Retriitissä pandemia-aikana

Ryhmä voi pitää retriitin  pandemia-aikanakin, vaikka sen järjestäminen vaatii vaivaa. Jo Johnson, Wycliffe Global Alliancen rukousvaikuttamisen konsultti,  kertoi retriitistä, jonka hänen rukousryhmänsä piti verkossa tammikuussa 2021.

”Vaikka mikään ei vedä vertoja samassa tilassa vietettävälle ajalle, kuten seurustelulle yhteisellä aterialla”, Jo myöntää, ”tämänkertainen retriitti oli kullan kallis. Se valoi minuun rohkeutta aikana, jolloin Britannian epidemiatilanne oli erityisen synkkä.”

Jon johtamassa rukousryhmässä on viisi naista. He vaalivat omalta osaltaan rukousliikettä, joka rukoilee kaikkialla maailmassa raamatunkäännöstyön puolesta. 

Ylikansallisen retriitin järjestäminen oli haastavaa. “Tapaamisaika ei koskaan ole kaikille hyvä”, Jo toteaa. 

Rukousryhmän naiset asuvat eri aikavyöhykkeillä: Papua-Uudessa-Guineassa (UTC+10), Filippiineillä (UTC+8), Britanniassa (UTC+1) sekä Texasin (UTC-6) ja Kalifornian (UTC-8) osavaltioissa. Mukana oli vielä hengellinen ohjaaja Keski-Kanadasta (UTC-7). [UTC on koordinoitu maailmanaika.] Loppujen lopuksi Jo valitsi tapaamisen ajaksi klo 22 Britannian aikaa. Vaikka aika ei ollut hänelle sopivin, se täytti tehtävänsä parhaiten. Retriittikeskus ei tullut kyseeseen, koska maita oli sulkutilassa. He saattoivat tavata toisensa vain verkossa. 

Ryhmä pyysi SIL:n Karen Blockin ohjaamaan tunnin kestävät tapaamiset Jer.17: 5-8:n pohjalta. Ne pidettiin neljänä päivänä peräkkäin. Muuna aikana osanottajat rukoilivat ja mietiskelivät omin neuvoin. Niin tehdessään he etsivät virvoitusta ja johdatusta alkavalle vuodelle. He piirsivät kuvia, tekivät kollaaseja tai kirjoittivat runoja rukousharjoituksinaan.

”Se oli antoisa kokemus”, Jo kertoo. ”Meitä hämmästytti, että Jumala puhui meille sekä yksin että yhteisesti. Retriitin päätteeksi olimme varmoja siitä, mitä Jumala sanoi. Meidän oli ollut määrä levätä ja palautua Hänessä, jotta vahvistuisimme ja sillä tavalla voisimme vahvistaa niitä, joiden kanssa olemme tekemisissä.”

”Retriitillä on ollut vaikutusta siihen, millaisia tavoitteita olemme asettaneet, millaiseen työhön osallistuneet ja millaista työtä aloittaneet. Se on vaikuttanut jopa kansainvälisen Wycliffe-rukouspäivän teemaan Voimaa matkalle. Sanoisin, että retriitti oli meistä kullekin hyvin myönteinen kokemus.”

Kesäkuussa myös Wycliffe Global Alliancen Aasian ja Tyynenmeren alueen johtoryhmä piti verkkoretriitin. Aasian ja Tyynenmeren ryhmä on kuusihenkinen. Kuusihenkisen ryhmän kukin jäsen vietti kaksipäiväisen retriittinsä pandemiarajoituksista riippuen joko kotonaan tai paikallisessa hotellissa. Yhtä perheetöntä naista lukuun ottamatta itse kullakin oli puoliso ja pienet lapset mukanaan.

Koska Zoomissa pidettyjen tapaamisten osanottajat tulivat vierekkäisiltä aikavyöhykkeiltä Papua-Uudesta-Guineasta, Australiasta, Indonesiasta, Singaporesta ja Hongkongista, heidän oli mahdollista pitää pidempiä tapaamisia. Aamulla jaettiin sanan leipää, kerrottiin omia kokemuksia, rukoiltiin muiden puolesta sekä leikittiin jotain seuraleikkiä. Lepoon ja rentoutumiseen jäi yllin kyllin aikaa. Yksi kierteli ajan kanssa lähitienoota, toinen katsoi TV-ohjelmia kotonaan ja kolmas vei perheensä uimahalliin. Illalla vaihdettiin ajatuksia lepoon liittyvistä kokemuksista ja tuntemuksista.

Lepääminen on tahdon asia

”Kokemus oli ainutlaatuinen. Se yhteenkuuluvuuden tunne, toinen toisemme puolesta rukoileminen, vapautuminen ja rehellinen omasta elämästä kertominen tekivät retriitistä ikimuistoisen. Meitä siunattiin hartauksilla, jotka toivat uutta ymmärrystä Jumalan sanaan. Voi sanoa, että työstä irtautuminen elvytti meidät”, Aasian ja Tyynenmeren alueen johtaja Simon Wan kertoo.

Retriitillä ei ollut erityistä teemaa, mutta ryhmän jäsenet kannustivat toisiaan katkaisemaan tietoisesti kaiken työnsä, nauttimaan ajastaan, iloitsemaan ja mietiskelemään Jumalaa. Jotkut olivat niin tottuneita työn touhuun, että myönsivät lepäämisen vaatineen annoksen tahdonvoimaa. Sähköpostin tarkoituksellinen sulkeminen oli ollut vaikea päätös.

Jumala sääti sekä työn että levon. Vaikka maailma ei pysähdy, meidän tulee välillä levätä työstä. Kun teemme tämän uskon kautta, lepo hyödyttää meitä runsain mitoin. Jumala on levon luoja.

Teksti: Ling Lam, Wycliffe Global Alliance

Kuvitus: Sophia Chong

Käännös: Kirsi Korhonen

Virtuaaliretriitin järjestäminen

  1. Varaa aika kalenterista.
  2. Suunnittele ohjelma. 
  • Erityisteema? 
  • Puhujavieras?
  • Yhteisen ajan vietto: Hartaus? Palvonta? Hauska leikki? Oman kokemuksen kertominen? Rukous?
  • Ohjeet hiljaisen ajan viettämiseen?
  1. Jaa luottamustehtävät hyvissä ajoin.
  2. Kutsu puolisot (ja pienet lapset) mukaan.
  3. Tee laskelma osallistujien kuluista, esim. majoitus, ruoka ja matkat.
  4. Vaihda vapaalle. Laita s-postin automaattinen poissaoloviesti päälle.