Keväällä ajauduin yllättäen erimielisyyksiin yhden lähimmäiseni kanssa. Tuskaillessani, miten toimia tilanteessa, päätin kysyä neuvoa myös vast’ikään suurta julkisuutta saaneelta tekoälysovellukselta.

Tekoäly antoi ohjeita: Selvitä totuus. Dokumentoi faktat. Sovi säännöistä. Keskustele asiallisesti. Käytä tarvittaessa välittäjää.

Aina niin kohteliasta ja empaattista puheenpartta käyttävä sovellus toivoi lopuksi, että tilanne ratkeaisi pian. Ohikiitävän hetken tuntui hyvältä, että joku kuunteli. Samassa toki muistin, että kyseessähän oli vain sieluton sovellus. Järjenvastaisesti tämä ei täysin poistanut hyvää oloa.

Tekoälyn antamat neuvot olivat yleispäteviä ja varmasti aivan hyviä. Mutta miten minun tulisi kristittynä toimia? Kiitin neuvoista ja kysyin jatkokysymyksen: ”Mitä luulet, että Jeesus tekisi vastaavassa tilanteessa?”

Vastaus tuli jälleen parissa sekunnissa. Tiivistettynä: Jeesus olisi varmasti valmis kuuntelemaan toisen ihmisen huolenaiheita. Jeesuksen mukaan meidän tulisi kohdella toisia siten kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan. Jeesus korostaisi rakkauden ja myötätunnon osoittamista.

Ei mielestäni huono vastaus keskustelukumppanilta, jolla ei ole tietoisuutta ja joka ei siten – omien sanojensa mukaan – ”kykene uskomaan Jumalaan tai mihinkään muuhunkaan”. Ehkä olisin tämän kaiken tiennyt tekoälyttäkin, mutta muistutus Jeesuksen asenteesta toisia ihmisiä kohtaan oli silti tervetullut.

Keväällä järjestettiin missionaalinen tekoälykonferenssi, jossa keskustelevan tekoälysovelluksen julkaisemiseen viitattiin ”Sputnik-hetkenä”. Yht’äkkiä se, mitä emme kuvitelleet mahdolliseksi, onkin todellisuutta. Tekoälyn kehitys vie meidät syvien kysymysten äärelle – myös teologisesti. Mitä ihmisen ainutlaatuisuus tarkoittaa? Mitä tietoisuus ja älykkyys oikeastaan ovat?

Tekoäly tulee mullistamaan myös käytännön työelämää. Emme vielä tiedä, mihin töihin tullaan edelleen tarvitsemaan ihmisiä. Voisiko tekoäly kohta suorittaa myös raamatunkäännöstyön? Osittain tähän kysymykseen pyrkivät vastaamaan tekoälykonferenssissa puhuneet asiantuntijat. Kysymystä pohtiessamme meidän on kuitenkin hyvä palata myös aivan perusasioiden äärelle: Mitä raamatunkäännöstyö oikeastaan on ja mitä sillä tavoitellaan?

Jos kyse on vain tekstien kääntämisestä, saattaa tekoäly tulevaisuudessa tehdä suuren osan työstä. Raamatunkäännöstyön ytimessä on kuitenkin Jumalan valtakunnan läsnäolo yli kieli- ja kulttuurirajojen. Jumala loi ihmisen kuvakseen ja tarkoitti ihmisen yhteyteensä. Jumalan valtakunta maan päällä toteutuu edelleen ihmisten muodostamissa yhteisöissä.

Hannu Sorsamo, Wycliffe Raamatunkääntäjien toiminnanjohtaja

Kirjoitus on syksyn 2023 Sanalla sanoen -lehden pääkirjoitus.