Kolmetoista vuotta sitten opiskellessani tutkintoani, sairastuin äkillisesti ja toinen puoli kehostani halvaantui. Sen jälkeen elämäni ei ole ollut helppoa.

Kuvassa Gumachew Beyene oppilaidensa kanssa. Kuva: Marc Secchia

Monet ihmiset ajattelevat, että tämä on kirouksen seurausta. Minun oli vaikea saada apua perheeltäni ja muilta ihmisiltä. Jumalan avulla aloin opiskella toista alaa, koska aikaisempi ei ollut sopiva vammani takia. Sain tutkintotodistukseni, mutta en mitään työtä. 

Vuonna 2020 sain mahdollisuuden opettaa vapaaehtoisena esikouluikäisiä kylässäni. Rakastan lasten kanssa olemista ja pidän vapaaehtoistyöstäni. Lapset, joita opetin kylässäni ovat nyt ensimmäisellä luokalla. He tulevat kotiini aikaisin aamulla ja herättävät minut opettamaan heitä.

Näin kuinka lapset rakastavat koulunkäyntiä ja ovat innokkaita oppimaan. Tämä tekee minut iloiseksi. Jotkut ihmiset alkoivat rohkaista minua jatkamaan sitä, mitä teen. 

Vuoden 2023 syyskuussa läheisen kylän ala-asteella oli paikka esikoulun opettajalle. Hain sitä, ja minut valittiin. Sain sen, mitä tarvitsin ja rakastan. Olen täynnä iloa, kun opetan lapsia ja koen onnellisuutta elämässäni. Ajattelen, että tämä on Jumalan tahto elämäni suunnan suhteen. Nyt opetan lapsia Kahon koulussa.

Haluan kaikkien tietävän, että vammaisuus ei ole kyvyttömyyttä. Minulla on viesti niille, jotka lukevat tätä tarinaa. Kävin läpi vaikeita vaiheita vammaisuuteni vuoksi ja haluaisin pyytää ihmisiä ajattelemaan vammaisia lapsia.

Gumachew Beyene

Haastattelu ja kuva: Marc Secchia

Käännös: Riitta Bonny

Etiopiassa, kuten monissa osissa maailmaa, vammaisuus on aiheuttanut leimautumista. Vammaisia lapsia ei laiteta kouluun, koska ajatellaan sen olevan ajan ja resurssien hukkaamista. Ajattelutapa on kuitenkin muuttumassa. Gumachew Beyenen luokassa on joitakin oppilaita, joiden haasteena on näkö- ja kuulovammoja ja psyykkisiä ongelmia. Lue lisää Wycliffe Raamatunkääntäjien työstä Etiopiassa.