“Työmme on viimein saanut tunnustusta”, Pasang Bhutic Chyaba, esikouluopettaja Kimathangan kylästä, iloitsee. 

Opettajien koulutuksessa tutustuttiin uunituoreisiin lhominkielisiin 3. luokan äidinkielen kirjoihin.

Pasang on toiminut esiopetuksen opettajana koulun perustamisesta lähtien.

“Kun aloin opettaa eskari-ikäisiä, käytettävissäni ei vielä ollut mitään kirjoja tai oppimateriaaleja. Kaiken lisäksi jouduin opettamaan samanaikaisesti sekä eskari-ikäisiä ja sitä nuorempia että peruskoulun ensimmäistä luokkaa samassa luokkatilassa ekaluokkalaisten kirjojen avulla”, Pasang muistelee alkuaikoja.

“Sama ongelma oli koko Bhotkolan maalaiskunnassa”, koulun rehtori vahvistaa. Kaikkialla alueella esiopetusikäiset ja ekaluokkalaiset olivat samassa ryhmässä, koska Nepalin hallituksella ei ollut mitään varhaiskasvatuksen suunnitelmaa. Opettajille ei ollut valtion puolesta järjestetty koulutusta eikä kukaan koulun opettajista ollut saanutt opettajankoulutusta. Esiopettajan palkka oli 6000 rupiaa (noin 50 €) kuussa. 

Myöhemmin NELHOS esitteli äidinkielen käyttöön perustuvan opetusohjelman kaikissa Bhotkolan alueen kouluissa. Niin myös meidän koulussamme. Olin iloinen ja innoissani. Ensinnäkin minun ei enää tarvinnut opettaa esiopetuksen ja ensimmäisen luokan oppilaita samassa luokkatilassa. NELHOS tarjosi myös opettajille koulutusta ja opetusmateriaalia esiopetukseen ja myöhemmin ensimmäiselle luokka-asteelle, mikä melkein ratkaisi ongelmani.

“Kiitän koko NELHOS-tiimiä näin hyvän ja tehokkaan ohjelman tuomisesta kouluumme. Nyt meillä on erilliset ja lapsiystävälliset luokkatilat esiopetuksen oppilaille ja ensimmäiselle luokalle ja kaikki tarvittavat opetusmateriaalit. Eikä siinä kaikki – NELHOS onnistui yhteistyössä paikallisten opetusviranomaisten kanssa saamaan esiopettajille tuntuvan palkankorotuksen 6000 rupiasta 16 000 rupiaan (n. 125 €) kuussa. NELHOS on tehnyt asioita, joita paikalliset opetusviranomaiset eivät ole kyenneet tekemään pitkään aikaan”, koulun rehtori jatkaa.

“Nyt minusta tuntuu, että paikalliset opetusviranomaiset ovat arvioineet ja tunnustaneet työmme. Minäkin haluan kiittää koko NELHOS-järjestön tiimiä heidän tuestaan”, Pasang Bhutic päättää.

Teksti: NELHOS

Kuvat: Jouni Mäkelä