Riihimäellä asunut kirjailija Samuli Paronen päätyi pohdinnoissaan ajatukseen, että maailma on sana. Hänen samanniminen aforismikokoelmansa ilmestyi vuonna 1974.
Filosofi Ludwig Wittgenstein pohti myös maailmaa ja kielen merkitystä siinä. Hän määritteli, että kielen rajat ovat maailman rajat. Vaikka hänen määritelmänsä ensisijaisesti pyrki rajaamaan sen tiedon alueen, josta on mielekästä puhua erotukseksi niistä asioista, joita inhimillinen kieli ei tavoita, niin ajatus on avautunut minulle siitä näkökulmasta, että kieli on avain ihmisen ulkoisen ja sisäisen maailman jäsentämiseen.
Johanneksen evankeliumi viittaa myös sanaan: ”Alussa oli sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla.” (Joh.1:1–2). Johannes käyttää kreikan sanaa logos, joka tarkoittaa kreikan kielessä sanaa, mutta antiikin ajan filosofiassa myös maailmankaikkeutta ohjaavaa järkeä, viitaten tietenkin ennen kaikkea Kristukseen.
Kieli ja sanat jäsentävät ihmisen todellisuutta. Olemme yhteydessä toisiimme sanojen kautta. Kieli on sidoksissa ihmisen itseymmärrykseen ja itsearvostukseen.
Jumala on tullut ihmiseksi ja osaksi ihmisen kieltä. Jokainen kieli voi välittää Jumalan ilmoituksen.
Wycliffen työssä tärkeä avainkäsite on oma kieli. Se tarkoittaa sitä kieltä, joka on ihmiselle kaikkein läheisin ja jolla hän pystyy ymmärtämään asioita parhaiten.
Mahdollisuus lukea Raamattua omalla kielellä on väylä Raamatun lupausten ymmärtämiseen syvätasolla. Moni ihminen, saatuaan Raamatun omalla kielellään, on oivaltanut uudella tavalla, että Jumalan lupaukset koskevat häntä henkilökohtaisesti. Omalla kielellä luettu Jumalan sana voi antaa parantavia sanoja yhteisöllisesti koetun syrjimisen ja häpeän sanoittamiseen, mutta myös Jumalan ylistämiseen, luettaessa vaikka Vanhan testamentin Psalmeja.
Teemme työtä, jotta ihmiset ja yhteisöt voisivat uudistua Jumalan sanan vaikutuksesta. Tätä työtä ovat kielitieteellinen työ, lukutaitotyö, raamatunkäännöstyö ja äidinkielisen seurakunnan toiminnan tukeminen. Jotta ihmiset saisivat kielen kautta avaimen maailmaan ja ennen kaikkea Jumalan valtakuntaan.
Marko Pihlajamaa
pastori, toiminnanjohtaja
Kirjoitus on kesän 2025 Sanalla Sanoen -lehden pääkirjoitus.