Wycliffe Romania

Osa raporttisarjaa, joka käsittelee kriisin vaikutuksia Wycliffe Global Alliancen jäsenjärjestöihin Ukrainan rajavaltioissa ja sitä, miten ne vastaavat haasteisiin.

Kuurot voivat jäädä sodan aikana unohdetuiksi. Hätäviestit eivät aina saavuta heitä viittomakielellä. Rautatieasemilla paniikin vallassa liikkuvat ihmiset eivät todennäköisesti tarjoa paljonkaan apua. 


Wycliffe Romanian viittomakielisen Raamatun käännöstiimi tiesi, että heidän kuurot veljensä ja sisarensa Ukrainassa olivat valtavassa vaarassa viime viikolla, kun he yrittivät lähteä maasta päästäkseen Romaniaan. Niinpä romanialaiset ottivat yhteyttä ukrainalaisiin tekstiviestien ja videovälitteisten viittomien avulla. Sitten he menivät rajalle auttamaan heidät yli ja etsimään heille paikan, johon he voivat jäädä. Osa ukrainalaisista tuli Oradeaan, jossa on Wycliffen toimisto, ja muut menivät Timisoaraan.

Vuonna 2016 perustettu käännöstiimi kääntää Jumalan sanaa Romanian viittomakielelle.

Wycliffe Romanian johtaja Ruben Dubei kertoo, että tämä on yksi esimerkki monista tilanteista, joissa romanialaiset ovat auttaneet ukrainalaisia. Nämä kaksi kuurojen yhteisöä käyttävät erilaista viittomakieltä, mutta siinä on riittävästi yhtäläisyyksiä, jotta he pystyvät kommunikoimaan keskenään. 

Ruben Dubei

“He olivat kuin yksi ryhmä – eivät kuin erilliset ryhmät kuuroja, vaan kuin yksi etninen ryhmä, joka auttoi toisiaan yli rajan ja löytämään paikan, minne voi jäädä”, Ruben sanoi. ”Olen yllättynyt nähdessäni miten hyvin romanialaiset ovat lähteneet liikkeelle ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi. Erityisesti kristityt ovat panneet toimeksi ja ryhtyneet auttamaan. Monet heistä menevät rajalle vastaanottamaan pakolaisia ja auttamaan heitä rajan yli.”

Yhteistyötä paikallisten kirkkojen kanssa

YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n mukaan Romaniassa oli lähes 150 000 ukrainalaista pakolaista aiemmin tällä viikolla. Ruben kertoo, että vaikka useat kulkevat Romanian läpi päästäkseen ukrainalaisiin yhteisöihin Italiassa, Saksassa tai Espanjassa, niin monet jäävät nyt myös Romaniaan. 

Romanialaista maisemaa

Wycliffe Romanian jäsenet ovat myös olleet mukana avustustöissä paikallisten kirkkojen kautta. Kirkolla, jossa Ruben ja hänen perheensä käyvät, on vahva suhde joihinkin kirkkoihin Ukrainassa, erityisesti niihin, joissa on merkittävä määrä romanialaisia. Viime viikolla ukrainalainen pastori otti heihin kiireellisesti yhteyttä: kaksi orpokotia tarvitsi paikan, johon voisi välittömästi lähettää heillä olevat lapset. Niinpä 73 iältään 4–18-vuotiasta lasta ja neljä opettajaa käyttävät nyt Rubenin kirkon leirivarusteita Oradeassa. 

”Emme vielä tiedä, kuinka kauan he viipyvät täällä,” hän sanoo. ”Olemme pieni kirkko. Oikeastaan kirkon jäsenmäärä (50–60) on pienempi kuin tiloihin tulleiden pakolaisten määrä. Niinpä siellä on paljon tehtävää.” 

Kuultuaan tästä romanialaiset ovat auttaneet ruuan ja tarvikkeiden kanssa. “Lapset tarvitsivat myös ajankulua, joten heille on järjestetty erilaista ohjelmaa”, Ruben kertoo. 

Wycliffe Romanialla ei ole isoja tiloja pakolaisille, mutta sillä on kumppaneita, kuten Brethren kirkon lähetysjärjestö, joka toimii lähetystalossa Suceavassa lähellä Ukrainan rajaa. 

”Siitä on nyt tullut pakolaisten talo,” Ruben sanoo. ”Olemme lähettäneet heille lahjoituksia auttaaksemme heitä tässä palvelutyössä.”

”Luulen, että tämä on jotain mitä Jumala tekee romanialaisessa kirkossa ja sen kautta, herätelläkseen hiukan romanialaisia”, hän kertoo. ”Antaakseen heille jotakin käytännön tekemistä ja auttaakseen heitä laittamaan käytäntöön kaikkia niitä opetuksia, joita he ovat saaneet vuosien varrella. Tämä on iso haaste, mutta ajattelen samalla, että kristilliselle uskollemme tekee hyvää soveltaa sitä elämäämme ja muiden ihmisten elämään.”

Rukousta tarvitaan

Ruben mainitsi useita rukousaiheita: 

“Vaikka tämä ei ehkä ole Wycliffe Romanian visio, haluamme toimia tilanteen mukaan ja auttaa Ukrainasta saapuvia pakolaisia. Meidän tulee etsiä tapoja auttaa sillä kokemuksella ja osaamisella, niillä ainutlaatuisilla lahjoilla, joita Jumala on meille antanut.”

”Resurssit ovat tietysti rajalliset, mutta jos aiomme auttaa ja lahjoittaa, rukoilkaa meille viisautta, miten sen tekisimme.”

”Pidämme traumanhoitokursseja yhteistyössä Romanian Raamattuseuran kanssa. Siitä on tulossa yhä tärkeämpää ja sitä tarvitaan tulevina päivinä.”

”Rukoilkaa, että tästä seuraa suurta yhteyttä, niin että pystymme yhdessä palvelemaan Ukrainan pakolaisia. Järjestönä ja kirkkona me kaikki rukoilemme tämän puolesta – Ukrainan ja myös Venäjän puolesta. Näin Jumala yhdistää meidät rukoukseen tämän asian puolesta.”

Teksti: Jim Killam, Wycliffe Global Alliance
Kuvat: Marc Ewell, Wycliffe Global Alliance

Käännös: Liisa Ylikojola