”Meillä ei ole lahjakkaita ihmisiä!” vanha mies sanoi hyvin varmana mielipiteenään. En ollut uskoa korviani. Ei ketään lahjakasta?

Edessäni istuvat miehet kuuluivat Kaukasus-vuoriston alueella asuvaan guvenlien* yhteisöön. He rakastivat äidinkieltään, olivat ylpeitä kulttuuristaan ja vanhasta ja rikkaasta kristillisestä perinnöstään.

Perinteisiä kielisoittimia käytetään kaikkialla Kaukasuksen alueella. Kuva: Vetoni13, Wikimedia.

Guvenlit ovat olleet kristittyjä ikimuistoisista ajoista asti. Siitä huolimatta heidän kielellään ei ole yhtään hengellistä laulua. Kieliprojektin jäseninä toivoimme, että he voisivat käyttää perinteisen musiikkinsa tyyliä ja omaa kieltään ilmaistakseen Jumalalle syvimpiä tunteitaan. Olimme jo vuosien ajan toivoneet, että guvenlit kirjoittaisivat omia hengellisiä lauluja.

Olin sen vuoksi kutsunut tämän guvenlien ryhmän koolle puhumaan paikallisesta musiikista. Silloin he kertoivat minulle, ettei heillä ollut lahjakkaita ihmisiä, ei ketään joka osaisi sanoittaa tai säveltää. He sanoivat, ettei heillä ollut myöskään mitään erityistä musiikkityyliä. Paikallisen ortodoksikirkon papit olivat samaa mieltä. Ja miksi kukaan edes käyttäisi guvenlien musiikkia kirkossa? Sinnehän kuului vain ortodoksinen kirkkolaulu, vaikka kukaan yhteisön jäsen ei osaisi sitä. Koko ajatus laulujen tekemisestä omalla kielellä tuntui oudolta – ja laulut Jumalasta täysin mahdottomalta.

Emme silti menettäneet toivoa. Olisiko mikään mahdotonta Jumalalle? Niinpä rukoilimme, että Jumala toimisi, koskettaisi ihmisiä ja antaisi kirkkautensa näkyä guvenlien sanoissa ja musiikissa. Rukoilimme vuosien ajan: ”Herra, auta guvenleja luomaan uusi laulu, laulamaan maan ääristä sinun ylistystäsi” (Jesaja 42:10).

Laulu syntyy

Eräänä päivänä löysimmekin guvenlinkielisen laulun sosiaalisesta mediasta. Laulu näytti syntyneen muualla asuvien guvenlien parissa. Otimme yhteyttä muusikkoon, Elena*-nimiseen naiseen. Kerroimme hänelle guvenlien kielelle käännetyistä psalmeista: ”Haluaisitko käyttää näitä psalmeja ylistyslaulujen luomiseen?” Se näytti olevan hänelle aivan uusi ajatus. Kun Elena vielä pohti asiaa, sana yrityksistämme levisi hänen yhteisössään.

Siinä vaiheessa mukaan kuvaan tuli toinen muusikko, Valya*-niminen nainen. Raamatuntekstimme olivat inspiroineet häntä luomaan ylistyslaulun. Yhtäkkiä asiat etenivät nopeasti: joku vuokrasi studion äänitystä varten, toinen henkilö loi ammattitasoisen videon, jossa oli kuvamateriaalia guvenlien asuinalueelta. Muutamien ihmisten näky oli muuttunut yhteisön johtamaksi aloitteeksi.

Ja näin sitten syntyi aivan ensimmäinen guvenlien ylistyslaulu:

Oi Herra, rakas Herramme, olet aina kanssamme. 
Sinä varjelet meidät pahoista synneistä. 
Tulemme eteesi ja palvomme Sinua. 
Valitsemme hyvän pahan sijaan. 
Oi Herra, valitsemme hyvän pahan sijaan. 
Sillä ovesi on aina avoinna meille. 
Olet ollut uskollinen monen monta vuotta. 
Viitoitat meille aina oikean tien. 
Kuulet sydäntemme sanat. 
Oi Herra, Sinä kuulet sydäntemme sanat.

Laulun koskettava sävel jää mieleen, niin että sitä hyräilee suihkussa seuraavana päivänä. Sosiaalisen median kautta laulu tavoitti nopeasti monet guvenlit. He rakastivat sitä. Monet sanoivat: ”Meillä pitäisi tosiaan olla enemmän tällaisia lauluja.” Laulua seurasi pian toinen, joka sai yhtä hyvän vastaanoton. Nyt guvenlit pystyvät laulamaan uusia ylistyslauluja, jotka eivät ole tyyliltään ja kieleltään vieraita!

Onnellinen loppu?

Vaikka yhteisö siirtyy lauluttomuudesta ja oletetusta lahjattomuudesta omiin ylistyslauluihin, tosielämässä ei ole aina onnellista loppua. Elenan ja Valyan välinen kilpailu sai Elenan jättämään projektin kokonaan. Valya ei myöskään jatkanut, vaan halusi siirtyä uusiin projekteihin. Jotkut paikalliset papit tekivät asiasta vielä vaikeamman ilmaisemalla närkästyksensä laulujen suhteen. Ylistyslauluprojekti keskeytyi vain kahden sävellyksen jälkeen.

Olisi helppo kadottaa ilo, kun näkee miten ihmisten väliset ristiriidat estävät hyviä asioita kukoistamasta. Mutta iloitsemme siitä, että nämä laulut luotiin. Ihmiset kuuntelevat niitä ja välittävät niitä muille. Kuka tietää, mitä nämä laulut saavat aikaan ihmisten sydämissä. Ehkä ne inspiroivat ihmisiä, joilla on piilossa olevia lahjoja, tulemaan esiin. Jumala tulee toimimaan ja valitsee ajankohdan ja ne ihmiset, jotka hän haluaa mukaan.

Entä me? Rukoilemme edelleen jatkuvaa ylistystä, joka kaikuisi monissa guvenlien sydämissä ja kodeissa.

Teksti: Coralie*

Coralie kuuluu kansainväliseen tiimiin, joka toimii Kaukasus-vuoriston guvenlien parissa.

*Kaikki nimet tekstissä on muutettu

Käännös: Riitta Bonny