Tämä on Dawa Laman tarina. 37-vuotias Dawa on kotoisin Nepalista, Chepuwan kylästä, missä hän asuu vaimonsa ja lastensa kanssa. Dawa on maanviljelijä ja työskentelee tällä hetkellä koulunkäyntiavustajana kotikylässään lhomialueella. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat äidinkielen ja englannin opettaminen esikoululaisille ja ekaluokkalaisille, kirjeiden ja välineiden toimittaminen ja vastaanottaminen sekä siisteydestä huolehtiminen.

“Tiesin aloittaessani vain sen, kuinka opettaa lapsille ne asiat, mitä oppikirjassa sanotaan. Opetin heille kirjaimet A:sta Z:aan ja numerot 1-10. Laitoin heidät opettelemaan ulkoa ja kirjoittamaan. Minulla ei ollut aavistustakaan opetusmetodeista”, kertoo Dawa.

NELHOS* aloitti äidinkieleen perustuvan monikielisen opetusohjelman vuonna 2017. Kaikki esikoulun opettajat koulutettiin käyttämään opetusmateriaalia ja erilaisia opetustapoja. Koska Dawalla ei ollut paljonkaan tietoa ja hän oli hidas oppija, oli koulutuksen seuraaminen hänelle vaikeaa. Dawa oli kuitenkin päättäväinen ja teki paljon töitä. “Minun täytyi oppia hyvin voidakseni opettaa oppilaita niin, että he osaavat isoina enemmän kuin minä”, selittää Dawa.

Dawa kirjoitti kaiken ylös ja säilytti materiaalit huolellisesti. Kouluttajien tehdessä kouluvierailuja hän pyysi heiltä palautetta omasta opetuksestaan voidakseen parantaa sitä. Dawa kehittyi opettajana paljon. Nyt hänen oppilaansa ovat edistyneet hyvin ja oppineet paljon. “Oppilaani voivat nyt äidinkieleen perustuvan monikielisen materiaalin ja opetuksen jälkeen haastaa oppimassaan sisäoppilaitosten koululaiset**. He ovat fiksuja”, sanoo Dawa.

Hänen mielestään äidinkieleen perustuva monikielinen opetus on hyvin tehokasta ja avuksi sekä hänelle että oppilaille. Nähtyään kehityksen Dawa laittoi oman tyttärensä myös esikouluun.

“Olen kiitollinen siitä, että tämä projekti aloitettiin ja minä sain tukea tullakseni paremmaksi opettajaksi. Nyt tiedän, kuinka voin opettaa oppilaitani hyvin. He eivät enää ole tylsistyineitä tunneillani. Heistä on tullut älykkäämpiä ja kyvykkäämpiä.”

Dawan esimerkki saa olla inspiraationa myös muille opettajille.

 

Teksti ja kuvat: NELHOS

*NELHOS (Nepal Lhomi Society) on Wycliffe Raamatunkääntäjien nepalilainen kumppanijärjestö.

**Lapset lähetetään usein kylän kouluista sisäoppilaitokseen kauas kotoa paremman koulutuksen toivossa.