Saako työmme aikaan sitä, mitä tavoittelemme? Onko työmme siis vaikuttavaa? Tätä yhä useampi lähetysjärjestö kysyy itseltään.

Vaikuttavuuteen ja sen mittaamiseen sisältyy monia jännitteitä. Jumalan Henki puhaltaa, missä tahtoo. Kuitenkaan meidän ei kuulune haudata leiviskäämme maahan tai viskoa siemeniä tieten tahtoen kivikkoon ja ohdakkeiden sekaan.

Jotta voisimme sanoa, onko työmme vaikuttavaa, meidän pitää ensin tietää mitä tavoittelemme.

Jos Wycliffe Raamatunkääntäjät tavoittelee sitä, että Raamattu saadaan käännettyä ja lukutaitokurssit pidettyä, meidän pitäisi kaiketi olla tyytyväisiä, vaikka kukaan ei oppisi lukemaan ja Raamatut jäisivät pahvilaatikoihin. Mutta emmehän me tätä halua! Jos taas tavoittelemme sitä, että kursseilla opittaisiin ja Raamattua luettaisiin, meidän pitäisi iloita, vaikka seurakuntaa ei syntyisi ja seuraava sukupolvi kasvaisi taas lukutaidottomana ja ilman Jumalaa. Mutta eihän tämäkään vastaa näkyämme!

Haluamme nähdä omalla kielellä omassa kulttuurissa ilmaistun Jumalan sanan uudistamia ihmisiä, yhteisöjä ja kansakuntia.

Mutta kuinka me tällaista voisimme koskaan saada aikaan!

Emme voikaan. Näyn edessä oma pienuutemme tulee aina näkyväksi. Näin pitääkin olla. Syvällinen ja pitkäaikainen vaikutus syntyy aina monen eri tekijän tuloksena. Jos haluamme, että työllämme on vaikutusta, meidän tulee osallistua yhdessä muiden kanssa siihen, mitä Jumala kansojen keskuudessa tekee. Kaikki Wycliffe Raamatunkääntäjien työ perustuu kumppanuuksiin. Emme koskaan voi saavuttaa mitään yksin.

Mutta miten sitten tiedämme, onko saavutettu vaikutus meidän työmme ansiota?

Emme tiedäkään. Eikä vaikutus koskaan voikaan olla todennettavasti meidän ansiotamme. Meille pitää riittää se, että vaikutamme oikeaan suuntaan, se että madallamme emmekä korota kielivähemmistöjen esteitä Jumalan valtakunnan tiellä. Tässä onnistuaksemme meidän pitää oppia omista ja muiden kokemuksista – niin onnistumisista kuin virheistäkin.

Emme voi koskaan ennakkoon taata, että työstämme tulee vaikuttavaa. Voimme vain havainnoida, oppia, rukoilla ja toimia – kerta toisensa jälkeen uudelleen, ehkä aiempaa viisaampina, toivottavasti nöyrempinä.

Hannu Sorsamo, Wycliffe Raamatunkääntäjien toiminnanjohtaja

Kirjoitus on kevään 2023 Sanalla sanoen -lehden pääkirjoitus.