Ngeruk Bhote, 19-vuotias lhominuori, asuu Seksilan kylässä Nepalissa. Jo lapsena Ngeruk haaveili siitä, että saisi käydä koulua ja oppia. Se ei kuitenkaan ollut mahdollista eikä näin myöskään korkeakoulu tullut tuolloin kysymykseen.

 

Vanhempieni lukutaidottomuuden ja taloudellisten haasteiden vuoksi en pystynyt käymään koulua nuorena. Perheemme vanhimpana poikana minun tehtäväni oli tehdä töitä jo lapsena – paimensin vuohia vuorilla, eikä minulla ollut aikaa käydä koulussa. Näin, kun ystäväni menivät kouluun, ja toivoin aina voivani käydä koulussa ja kantaa kirjoja ja kyniä heidän laillaan. Mutta minulla ei ollut siihen surullista kyllä mitään mahdollisuutta.

Sitten vuonna 2010 kuulin uutisen, että kylässämme alkaisi jonkinlainen kurssi, mutta en tiennyt siitä sen enempää. Myöhemmin sain tietää, että kyseessä oli lukutaitokurssi, jonka järjestäjä oli NELHOS (Wycliffe Raamatunkääntäjien nepalilainen kumppanijärjestö). Kurssi oli tarkoitettu erityisesti aikuisille ja vanhempani sekä sisareni menivät mukaan. Minäkin olin innokas oppimaan lukemaan ja kirjoittamaan, joten pyysin lupaa osallistua kurssille. Sain vanhemmiltani siihen luvan ja minut hyväksyttiin kurssille, vaikka olinkin vielä nuori.
Iloitsin kovasti tästä mahdollisuudesta.

Kävin lukutaitokurssilla säännöllisesti ja opin sekä lukemaan että kirjoittamaan hyvin. Kun opettajani Dukpa Bhote näki hyvät tulokseni, hän rohkaisi minua aloittamaan koulunkäynnin Seksilan kylässä. Hän jopa neuvoi vanhempiani laittamaan minut kouluun. Niinpä samana vuonna aloitin toisella luokalla koulussa. Ensimmäisestä päivästä alkaen olen käynyt koulussa säännöllisesti ja nyt olen kymmenennellä luokalla.

“Hän on yksi koulumme erittäin fiksuista ja päättäväisistä oppilaista”, ylistää luokanopettaja Dharche Bhote.

Ngerukin haaveena on opiskella maanviljelyä, jotta hän voisi kehittää kotikylässään maataloutta elinkeinona. “Koska NELHOS järjesti tuon lukutaitokurssin, minä voin myöhemmin opiskella korkeakoulussa”, Ngeruk selittää. Ngeruk on kiitollinen siitä, että on oppinut lukemaan, vaikka tuntui ettei ollut mitään toivoa saada koulutusta. Teksti ja kuvat: NELHOS

NELHOS ja Wycliffe Raamatunkääntäjät toteuttavat äidinkielistä esikoulua, jotta lhomilapset voisivat päästä kouluun jo lapsena ja oppia siellä – aivan kuten Ngeruk sai oppia lukutaitokurssilla.